Keersommen

Veel kinderen vinden keersommen de lastigste sommen, die ze tijdens een rekenles moeten oplossen. Ook het delen van getallen is vaak niet eenvoudig! Heb jij ook moeite met het oplossen van keersommen? Op Sommenleren.nl geven we je handige tips om deze sommen makkelijker te maken. Daarbij kun je op onze website verschillende rekenspelletjes spelen, die keersommen leren veel leuker maken. Door dagelijks of in ieder geval wekelijks een half uurtje per dag te oefenen met deze rekenspellen, zullen je rekenvaardigheden al snel een stuk beter worden. Daarbij is het ook voor jezelf een uitdaging om bij keersommen oefenen in onze spelletjes steeds weer voor een hogere score te gaan.

Tip: speel de rekenspelletjes op onze website niet alleen! Nodig een vriendje of vriendinnetje uit om samen keersommen te oefenen. Wie van jullie twee weet de hoogste score te behalen bij het spelen van de spelletjes?

Keersommen leren begint bij de basis

Keersommen leren wordt makkelijker, wanneer je basisniveau op orde is. Zorg er daarom voor dat je begint bij het leren van de tafels. Later op deze pagina lees je waarom het leren van tafels zo belangrijk is voor het oplossen van keersommen! Op je basisschool zal al vroeg begonnen worden met het stampen van deze tafels. Eerst begin je met de tafels van 1 tot en met 5, gevolgd door de tafels van 5 tot en met 10. Des te hoger je komt in de tafels, des te lastiger het vaak ook is! Heb je de tafel van 10 onder de knie? In dat geval kan het een uitdaging voor je zijn om ook aan de tafels van 11 tot en met 15, of zelfs 15 tot en met 20 te beginnen!

Handige trucjes voor x sommen leren

Om x sommen leren makkelijker te maken, heb je niet alleen een goede basis nodig. Ook is het leuk om trucjes te leren, die keersommen oplossen makkelijker maken! Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een x som op te delen in twee losse sommen. Dit trucje kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij een som als 12 keer 12. In dit geval heb je twee sommen, namelijk: 10 keer 12 en 2 keer 12. Door beide uitkomsten bij elkaar op te tellen, kun je de som van 12 keer 12 snel en makkelijk oplossen! De uitkomst zou zijn: 120 + 24 = 144.

Ook is het mogelijk om eerst een grotere tafel te nemen, voordat je een som oplost. Dit klinkt wellicht wat vaag, daarom leggen we het uit aan de hand van een voorbeeld: 9 keer 8. Veel kinderen vinden deze x som lastiger, dan wanneer zij de som 10 x 8 voorgelegd krijgen. 10 x 8 is immers 80! Nu heb je niet 10 keer een 8, maar slechts 9 keer een 8. Dit betekent dat je van 80 één keer een 8 af moet halen. 80 – 8 is een makkelijke som en komt uit op 72! Zo wordt keersommen oefenen eigenlijk niets meer dan het oplossen van kleine puzzeltjes. Kende jij deze trucjes al?