Rekenspelletjes

Ben jij een kind die rekenlessen op school ontzettend leuk vindt? Of vind je er juist helemaal niets aan om rekensommen op te lossen? Voor beide groepen kinderen biedt Sommenleren.nl leuke oplossingen, om je rekenvaardigheden te verbeteren. Wist je dat leren rekenen veel leuker kan zijn, dan je wellicht verwacht op basis van je schoolboek? Kijk bijvoorbeeld eens naar de rekenspelletjes die je op onze website vindt! Met deze rekenspelletjes wordt het leuker om te leren rekenen. Denk aan rekenspelletjes om optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen te oefenen.

Door spelenderwijs met rekensommen aan de slag te gaan, zal je steeds beter worden. Dit maakt het makkelijker om je rekentoets met een mooi cijfer af te ronden, om een achterstand op klasgenootjes te voorkomen, enzovoorts. De rekenspelletjes hoef je niet in je eentje te spelen! Het is veel leuker om een vriend of vriendin uit te nodigen, waarmee je deze rekenspelletjes samen kunt spelen. Zo kun je elkaar helpen, als het je niet lukt om een som op te lossen. Zijn jullie bijna even goed? Ga in dat geval de strijd met elkaar aan! Wie haalt de hoogste score en moet de ander trakteren op een snoepje of ijsje?

Speel dagelijks een aantal rekenspelletjes

Om het oplossen van rekensommen steeds een beetje makkelijker te maken, is het verstandig om onze rekenspelletjes in ieder geval eens per dag te spelen. Kies voor een vast moment op de dag, zodat je dit niet vergeet! Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je uit school komt, tijdens de lunchpauze, voor het avondeten, enzovoorts. Ga een half uurtje achter je computer zitten om onze rekenspellen uit te proberen. Door dagelijks een half uurtje tot een uurtje te oefenen met rekensommen, zullen je rekenvaardigheden steeds beter worden.

Verschillende niveaus bij rekenspellen

Rekenspelletjes worden in verschillende niveaus aangeboden. Op het moment dat je een rekenspelletje altijd foutloos uitspeelt, is het verstandig om naar een niveau hoger te gaan. Zo blijf je jezelf uitdagen en wordt het spelen van de verschillende rekenspellen niet saai. Maak je nog veel fouten? Ga in dat geval een niveau terug of blijf op het huidige niveau oefenen. Soms is het slim om een stapje terug te gaan, zodat je daarna twee stappen vooruit kunt!

Rekensommen zijn vaak kleine puzzels

Hoewel kinderen rekensommen vaak als een grote uitdaging zien, zijn dit in feite ook kleine rekenspelletjes. Denk bijvoorbeeld als een opgave, waarbij je 11 moet vermenigvuldigen met 11. Op het moment dat je bij deze som aankomt, kun je de tafels van 1 en 10 al. Is deze rekensom nu nog moeilijk? Veel minder moeilijk, dan je wellicht denkt! Je kunt 11 maal 11 namelijk opsplitsen in twee losse sommen, die je al eerder opgelost hebt. Vermenigvuldig eerst 1 met 11, om vervolgens 10 met 11 te vermenigvuldigen. De som van beide losse sommen is de uitkomst van 11 maal 11, namelijk: 11 + 110 = 121.

Ook andere tafels boven de 10 kun je op deze manier oplossen. Zo blijken de tafels veel minder lastig te zijn, dan je op voorhand wellicht verwacht had. Zoals ook uit bovenstaand trucje blijkt, is het belangrijk om de basis van het vermenigvuldigen goed onder de knie te hebben. Zorg er daarom altijd voor, dat je de tafels van 1 tot en met 10 volledig begrijpt, alvorens je naar de hogere tafels gaat. Met de rekenspelletjes op onze website heb je vaak al snel in de gaten of je een bepaalde tafel onder de knie hebt.

Tafels leren is meer dan rekenspelletjes spelen

De rekenspelletjes op onze website kunnen je helpen om het leren rekenen makkelijker en vooral leuker te maken. Toch is er meer nodig dan het spelen van rekenspellen alleen, wanneer je de tafels wilt leren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een half uurtje rekenspelletjes spelen combineert met het maken van oefeningen uit je schoolboek. Ook het stampen van tafels is een belangrijk onderdeel van het onder de knie krijgen van dit onderdeel van rekenen. Door steeds in je achterhoofd te houden dat je na het stampen van de tafels een rekenspel mag spelen, hoeft dit helemaal niet zo zwaar te zijn! Daarbij word je direct beloond, als blijkt dat je een nieuwe highscore hebt gehaald na het leren van de tafels.

Hulp van ouders bij het stampen van tafels

Om het stampen van de tafels makkelijker te maken, kan het prettig zijn om hulp van je ouders of bijvoorbeeld een oudere broer of zus te krijgen. Zij hebben de tafels zelf al geleerd, waardoor ze precies kunnen vertellen hoe je het leren van tafels het beste aan kunt pakken. Leg bijvoorbeeld een briefje over de antwoorden en ratel de tafels een voor een op! Ook kun je ervoor kiezen om alle tafels op papier uit te schrijven. Vaak onthoud je dingen beter, als je deze op papier opschrijft.