Tafelkaart

Tafels oefenen wordt makkelijker door een tafelkaart te gebruiken! Op een tafelkaart worden de verschillende tafels onder elkaar gezet. Je kunt het vergelijken met een ouderwets spoorboekje, waarin je kon zien op welk tijdstip een trein van station A naar station B vertrok. Je ouders hebben wellicht nog zo’n spoorboekje op zolder liggen! Tegenwoordig gebruikt men hier een mobiele telefoon of tablet voor. Ook tafels kun je met zo’n ouderwetse kaart oefenen. Bij tafelkaarten zijn de horizontale en verticale as gevuld met getallen! Ga bijvoorbeeld eens naar de 2 op de horizontale as en ook naar 2 op de verticale as. Je komt nu bij een vakje terecht met een 4. Dit betekent dat de uitkomst van de som 2 keer 2 een 4 als uitkomst heeft.

Rekenen leren met tafelkaartjes

Wellicht zie je het nut van zo’n tafelkaart niet meteen! Toch is het heel handig om tafels te leren met een tafelkaart voor je. Print de tafelkaart uit en leg een wit vel papier over het vlak met alle ingevulde nummers. Alleen de eerste horizontale en eerste verticale reeks met getallen moet zichtbaar zijn. Nu kun je het witte vel papier steeds een vakje naar rechts verplaatsen, terwijl je de tafels opnoemt. In de eerste rij los je de sommen 1 maal 1, 1 maal 2, 1 maal 3, enzovoorts op. Dit betekent dat de getallen 1, 2 en 3 zichtbaar zullen worden als je het papier naar rechts verschuift.

Heb je tafel 1 onder de knie en kun je wat meer uitdaging gebruiken? Verschuif je witte vel papier in dat geval een rij naar beneden. Nu ga je opnieuw van links naar rechts, waarbij je het papier steeds een vakje mee beweegt naar rechts. Sommen die je nu moet oplossen zijn bijvoorbeeld 2 keer 1, 2 keer 2, 2 keer 3, enzovoorts. Zo kun je steeds een rij naar beneden gaan, tot je alle tafels geleerd hebt!

Lege tafelkaarten gebruiken en zelf invullen

Naast de mogelijkheid om een wit vel papier te gebruiken bij het oefenen van tafels, kun je ook een lege tafelkaart downloaden. Print de lege tafelkaart uit en vul deze vervolgens met een potlood of pen in! Aan het eind van het invullen van de tafelkaart kun je met een ingevulde tafelkaart controleren of je alle tafels onder de knie hebt. Het fijne aan een potlood is dat je dit na het gebruik van de lege tafelkaart weer uit kunt gummen. Zo kun je de lege kaart meerdere keren gebruiken.