Tafels oefenen

Vind jij tafels oefenen ook saai? Niet alleen is tafels leren vaak behoorlijk slaapverwekkend, ook kan het erg lastig zijn om de tafels onder de knie te krijgen. Op de basisschool ligt het tempo behoorlijk hoog, waardoor je al snel achterloopt als je minder snel bent met het leren van tafels. Dit heeft gevolgen voor de rest van de schooltijd, aangezien de tafels de basis vormen van lastige keersommen. Hoe dat precies zit, leggen we je later op deze pagina verder uit! Gelukkig biedt Sommenleren.nl je de mogelijkheid om tafeltjes te oefenen, zonder de tijdsdruk van een strenge juf of meester te voelen! Zo kun je in alle rust je rekenvaardigheden verbeteren, om het oplossen van keersommen makkelijker te maken.

Tafels oefenen is gratis, wanneer je voor de oefeningen op onze website kiest! Zo vormt onze website een goede en voordelige aanvulling op het tafels oefenen in de klas. Wil je tafels oefenen met tijd, om jezelf aan te sporen om je snelheid te verbeteren bij het opdreunen van tafels? Vraag dan om de hulp van je ouders of een grote broer of zus! Met een stopwatch kunnen zij bijhouden of je tafels oefenen tempo gedurende de maand verbetert.

Waarom is tafels oefenen bij rekenen zo belangrijk?

Het is niet voor niets, dat er op de basisschool veel aandacht wordt besteed aan het oefenen van tafels bij rekenen. De verschillende tafels, in het bijzonder de tafels van 1 tot en met 10, vormen de basis van de keersommen die later nog volgen. In feite zijn tafels zelf ook keersommen! Kijk bijvoorbeeld naar de tafel van 10, waarbij je sommen als 1x10, 2x10, 3x10, enzovoorts, oplost. Naarmate je veel geoefend hebt met deze tafels, zullen de beschreven keersommen vrij eenvoudig voor je zijn. Het wordt echter lastiger, wanneer je keersommen als 11x11 of 11x14 op moet lossen. Of toch niet? Er zijn handige trucjes, die zelfs het oplossen van deze lastige keersommen mogelijk maken.

Trucjes om tafels boven 10 op te lossen

Voordat je trucjes toe kunt passen om tafels boven 10 op te lossen, zal je de tafels van 1 tot en met 10 volledig moet kennen. Zorg er daarom voor dat je basis goed genoeg is, voordat je naar de tafels boven tafel 10 kijkt. Bij keersommen als 11x11 en 11x14 kun je de som eerst opsplitsen in twee losse sommen, voordat je deze oplost. Zo is 11x14 op te splitsen in de sommen 1x14 en 10x14. Door de uitkomst van beide losse sommen bij elkaar op te tellen, heb je de uitkomst van de som 11x14 gevonden! In dit geval geeft 1x14 uitkomst 14 en 10x14 uitkomst 140. De optelsom van 14 en 140 geeft als eindantwoord 154. Doordat je de tafels van 1 en 10 kent, is ook de lastige som van 11x14 op te lossen.

Tafels oefenen op tijd maakt je nog slimmer

Tafels automatiseren begint bij het oefenen van de losse tafels, door deze steeds opnieuw op te rakelen. Wanneer je het idee hebt dat je een tafel onder de knie hebt, kun de tafels oefenen op tijd. De tijdsdruk maakt dat je minder lang hebt om na te denken over een antwoord, waardoor je een som op de automatische piloot moet oplossen. Op het moment dat je de tafels goed kent, zal dit geen probleem voor je zijn! Is het toch nog lastig om tafels met tijdsdruk op te lossen? Oefen dan nog een aantal dagen, om er zeker van te zijn dat je de tafels volledig kent.

Tafels oefenen online doe je stap voor stap

Bij het oefenen van tafels is het belangrijk om stap voor stap te werk te gaan. De tafels van 5 tot en met 10 of zelfs daarboven bieden voor kinderen vaak de meeste uitdaging. Het kan dan ook verleidelijk zijn om al snel naar deze hogere tafels te kijken! Dit is onverstandig, omdat deze tafels niet zijn op te lossen zonder de kennis over lagere tafels. Eerder op deze pagina werd hier een voorbeeld van gegeven. Het kan voor jezelf een teleurstelling zijn, als blijkt dat je de hogere tafels nog niet kunt oplossen. Dit is niet alleen vervelend voor jezelf, maar kan je ook minder gemotiveerd maken om te blijven oefenen met tafels. Begin om deze reden altijd bij het oefenen van de tafels van 1 tot en met 5. Als je deze ook met tijdsdruk op kunt lossen, kun je doorgaan naar de hogere tafels. Doe dit steeds tafel voor tafel, zodat je basis goed genoeg is voor lastigere sommen. Bij de een zal het leren van tafels makkelijker gaan, dan bij de ander.

Tafels oefenen in de online klas van Sommenleren.nl

Sommenleren.nl kun je zien als een online klas! Op onze website bieden we verschillende mogelijkheden om de tafels on de knie te krijgen. Kies bijvoorbeeld voor het gebruik van de pagina’s, waarop de verschillende tafels uitgeschreven staan. Door op zo’n pagina te klikken krijg je een lijst met de volledige tafel. Denk je de tafel onder de knie te hebben? In dat geval kun je jezelf laten overhoren door onze website. Zo hoef je je ouders of een oudere broer en zus niet te vragen voor de overhoring, maar kun je de tafels helemaal zelf oefenen. Als tijdens de overhoring blijkt dat je de tafel nog niet volledig onder de knie hebt, kun je deze nog wat langer oefenen.

Rekenspelletjes om tafels te oefenen

Tafels oefenen kan ook door rekenspelletjes te spelen! De rekenspelletjes op onze website zijn niet alleen leuk, ze kunnen ook behoorlijk uitdagend zijn. Speel altijd een rekenspel, die past bij het niveau wat je nu hebt. Als je de spellen steeds foutloos uitspeelt, kun je doorgaan naar een hoger niveau. Zo blijf je jezelf uitdagen! Bij het spelen van deze spellen is het leuk om een vriend of vriendin uit te dagen. Wie van jullie twee weet de hoogste score te behalen in onze rekenspellen? Als je verliest, moet je de ander een snoepje of ijsje geven! Zo wordt tafels leren ineens veel leuker, dan dat dit in de klas was.